Skladací elektrobicykel Montague Paratrooper - Pendix 300

Horský skladací elektrobicykel Montague Paratrooper - Pendix 300

Už nejaký čas vytvárame v našej dielni zaujímavý elektrobicykel, ktorý má rad špecifických vlastností, ktoré sú na našom trhu veľmi neobvyklé. Ide o spojenie skladacích horských bicyklov Montague a elektrických pohonov Pendix. Taká americko - nemecká družba. Nechajme ale históriu historikom a dívajme sa do budúcnosti. Bicykel aj pohonná jednotka sú kompatibilné bez akýchkoľvek kompromisov, a preto vám môžeme s kľudným srdcom predstaviť veľmi kompaktný a v mnohých ohľadoch zaujímavý elektrobicykel.

skladaci-elektrokolo-Montague-Paratrooper-pendix300-zeleny-2

Samotné bicykle Montague sú neodmysliteľné spojené s americkými výsadkármi. Firma Montague vyvinula pre armádu skladací horský bicykel, ktorý je možné použiť po zoskoku ako dopravný prostriedok v rozličnom teréne. Výsadkári majú bicykel v zloženom stave pripnutý ako súčasť výstroja na tele. Bicykel sa relatívne ľahko skladá, má po rozložení štandardné vlastnosti dospelého horského bicykla a znesie aj veľkú záťaž. Neskôr bol tento bicykel ponúknutý aj na civilnom trhu.

skladaci-elektrokolo-Montague-Paratrooper-pendix300-zeleny-1

Pohony Pendix vznikli ako startup Západosaskej univerzity v Zwickau, neďaleko českých hraníc. V priebehu niekoľkých málo rokov rozšírila mladá firma svoju pôsobnosť po celej Európe, USA a Austrálii. Výroba stále prebieha v Zwickau a kvalita zodpovedá vysokým nemeckým štandardom. O úspešnosti pohonu svedčia aj zákazky na motorizáciu poštových cargobicyklov, ktoré firma Pendix opakovanie vyhráva.

Horský elektrobicykel Montague Paratrooper - Pendix 300 umožňuje skutočne širokú paletu používania od krátkych trekov po niekoľkodennú cykloturistiku "na ťažko". Možno ho kombinovať s campingom a caravaningom. Je iste vhodný aj ako dopravný prostriedok pre rybárov, zálesákov a podobné profesie či pre cyklistov s podobnými koníčkami.

Pri hmotnosti 21,4 kg a veľkosti v zloženom stave 92 x 72 x 31 cm sa vojde do kufra bežného auta, priestoru v obytnom voze, jednoznačne je tiež uľahčená aj preprava vlakom a autobusom. Pre tieto účely možno použiť aj praktický obal.

skladaci-elektrokolo-Montague-Paratrooper-pendix300-zeleny-3

Ovládanie bicykla je rovnaké, ako u bežných horských bicyklov s páčkami Shimano Rapid Fire 3x8, jedná sa teda o klasický prevodník. Stredový motor je vybavený tlakovým senzorom a výkon motora reaguje na intenzitu šliapania do pedálov. V hornej časti batérie je podsvietená časť, v ktorej mení dióda farbu svetla medzi zelenou a červenou a značí tak stav napätia batérie. Je tu aj spínač pohonu a základné nastavenie režimov (výkonu) v 4 stupňoch. Pohon je možné napojiť pomocou Bluetooth so smartphonom po stiahnutí aplikácie Pendix Bike PRO (pre Android aj iOS). Aplikácia však nie je k ovládaniu nutná. Batériu možno pootočením ľahko vybrať z bicykla a používať ju ako zdroj svetla alebo ako skutočne veľkú powerbanku pre zariadenia s USB konektorom. S elektrickým pohonom prejdete 41 - 79 km na jedno nabitie, ktoré netrvá dlhšie ako 2 hodiny. Nabíjačka je súčasťou výbavy bicykla.

Nespornou výhodou je celkovo decentný "army" vzhľad vďaka matnej zelenej farbe a čiernym doplnkom, ktorý je nejednému mužovi príjemnejší než vyslovene športový vzhľad bicykla.

Bicykel sme testovali v mokrom a blatistom teréne, pričom krytie motora a batérie poskytuje dostatočnú ochranu proti vnikaniu vody. Pri preprave bez batérie odporúčame zakryť konektor krytom Pendix Cap. Pri zimnom prevádzkovaní potom môžeme odporučiť obal na batériu Pendix, ktorá zabraňuje premŕzaniu batérie a zvyšuje dojazd.

Elektrobicykel Montague Paratrooper - Pendix 300 nájdete exkluzívne v predajniach Citybikes.