Na MTB v Afganistane

Len pár výrobcov bicyklov musí merať rozmery dverí lietadiel výsadkárov, keď hodlá uviesť na trh nový model. Avšak firma Montague Corp. z Cambridge Massachussets bola nútená vykonať práve tento úkon, keď bola vyzvaná Pentagonom ku konštrukcii ľahkého skladacieho bicykla pre špeciálne jednotky, ktorý by bolo možné pripnúť na výstroj a vyskočiť s ním z lietadla na nepriateľskom území. V roku 1999 prišiel Montague so skladacím bicyklom Paratrooper s pevným hliníkovým rámom, kolesami a masívnymi pedálmi.

Váži iba 29 libier (13 kg) a možno ho zložiť za menej než jednu minútu na rozmer 3 x 3 x 1 stopy (91 x 91 x 30 cm). Trh s bicyklami pre parašutistov je za normálnych okolností veľmi malý a predaj bicyklov Montague pokrivkával až do invázie armády USA do Afganistanu. Americká armáda videla bicykle ako ideálne pre tiché presuny bez spotreby nedostatkových pohonných hmôt.

Vďaka úzko zviazanej medzinárodnej komunite dodávateľ v zbrojárstve predala firma Montague tisíce bicyklov U.S. ardmáde a prostredníctvom štátnych agentúr aj armádam ďalších krajín. Civilisti však nemusia zúfať, Paratrooper s khaki kamuflážou je dostupný aj v špecializovaných obchodoch. Jediné, čo mierumilovná verzia bicykla postráda, je držiak pušky.

Autor: Sally B. Donnelly
Prevzaté z časopisu TIME
Skladacie horské bicykle Montague Paratrooper ihneď k odberu či doručeniu nájdete aj v našom eshope.